Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Arbejdsgiver
Sundhed

Ny overenskomst sikrer faste botilbudslæger

Det er positivt med ny ordning om faste botilbudslæger, for det har kommunerne længe arbejdet for. Sådan lyder Sisse Marie Wellings reaktion på den nye overenskomst om almen praksis. Hun gør det dog samtidig klart, at der er brug for langt flere tiltag, hvis man for alvor skal løfte det nære sundhedsvæsen.

12. sep. 2024

Indhold

    PLO og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) har i dag indgået en ny etårig overenskomst om almen praksis.

    I KL kvitterer formand for Sundheds- og Ældreudvalget med ressortansvar for sundhed, Sisse Marie Welling, for, at den nye aftale indeholder en national ordning om botilbudslæger.

    ”Der er brug for at sikre, at nogle af de mest udsatte borgere i vores samfund får bedre hjælp af sundhedsvæsenet og lettere adgang til en læge. Derfor er det positivt, at man nu laver en national ordning om faste læger tilknyttet botilbud. Det er noget, vi i kommunerne længe har arbejdet for at få indført, og som vi også tidligere har stået sammen med PLO om at foreslå. Derfor er det også godt at se, at det nu bliver en realitet.”

    Sisse Marie Welling roser også forhandlerne for at være lykkedes med at lande en overenskomst i en tid, hvor sundhedsvæsenets struktur er til debat.

    Hun gør det samtidig klart, at der er brug for langt flere tiltag, hvis man for alvor skal løfte det nære sundhedsvæsen:

    ”Vores sundhedsvæsen står over for at skulle hjælpe hundredtusindvis af ekstra ældre og kronisk syge danskere i løbet af de kommende år. Hvis vi skal lykkes med den kolossale opgave, er der brug for, at vi i langt højere grad får skabt rammerne for, at kommuner og praktiserende læger lokalt kan møde borgerne med flere tidlige indsatser, så deres sygdomme og skavanker kan blive fanget og behandlet i opløbet. Og her er der brug for langt flere tiltag end botilbudslæger alene.”

    Hun henviser i den forbindelse til det fælles udspil med 10 konkrete forslag til at styrke det nære sundhedsvæsen, som KL og PLO sammen præsenterede i foråret. 

    I udspillet foreslog KL og PLO – foruden faste botilbudslæger – bl.a. regulering af antallet af patienter pr. læge med udgangspunkt i borgernes behandlingsbehov. Blandt de fælles forslag var også en national styring af nye ydernumre og fast lægedækning på midlertidige pladser.

    Sisse Marie Welling kalder derfor også på, at regeringen og Christiansborg med den kommende sundhedsreform omsider får lavet den markante investering i det nære sundhedsvæsen, der er brug for:

    ”Danskerne, som de er flest, har brug for, at sundhedsvæsenet rykker endnu tættere på deres hverdag, så de i langt de fleste tilfælde ikke behøver at tage turen til hospitalet, men kan få hjælpen lokalt af dygtige kommunale sygeplejersker og SOSU’er i tæt samarbejde med praktiserende læger. Dét – og ikke store centraliseringsøvelser – er vejen frem for vores sundhedsvæsen.” 

    Den nye overenskomst for almen praksis træder i kraft den 1. januar 2025.

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Morten Christensen

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3689

    E-mail: moch@kl.dk