Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Sundhed

KL om sundhedsudspil: Afgørende, at det nære sundhedsvæsen ikke bliver fjernt

Selvom der er gode elementer i regeringens sundhedsudspil, er det ikke klart nok, hvordan vi undgår endnu mere centralisering, der bringer sundhedsvæsenet længere væk fra danskerne.

18. sep. 2024

Indhold

    ”Regeringen har fremlagt en omfattende plan, som lægger op til en stor omlægning af vores sundhedsvæsen med fokus på at styrke det nære sundhedsvæsen. Det skal den have ros for. Udspillet efterlader dog nogle spørgsmål, som skal afklares, før vi helt kan vide os sikre på, om vi står med en sundhedsreform, der trækker i den rigtige retning for danskerne,” siger KL’s formand, Martin Damm. 

    Udspillet indeholder bl.a. en række gode tiltag, der skal styrke danskernes adgang til en praktiserende læge. Fx foreslår man en national fordeling af læger og mere rimelig aflønning af lægerne i de områder, hvor danskerne er mest syge – tiltag, som KL og PLO tidligere i fællesskab har peget på. 

    Derudover slår regeringen med udspillet fast, at ældreområdet og hjemmesygeplejen fortsat hører hjemme i kommunerne, og at forårets ældrereform stadig står ved magt.

    Må ikke blive endnu mere centralisering

    Regeringen foreslår at oprette 17 nye sundhedsråd i regionerne, som skal bestå af medlemmer fra regionsråd og kommunalbestyrelser. De vil få et fælles ansvar og midler til at styrke de nære sundhedstilbud i det område, de dækker.

    KL glæder sig over, at kommunerne får plads i de nye sundhedsråd, så de kan arbejde for, at sundhedstilbuddene kommer tættere på danskerne. Men der ligger en stor opgave i at sikre, at prioriteringerne også i praksis rent faktisk bliver de nære tilbud og ikke igen alene sygehusene.

    ”Det er vigtigt, at vi ikke glemmer formålet med den her reform – nemlig at styrke det nære sundhedsvæsen, give de mange danskere med en kronisk sygdom en bedre hjælp og at flytte opgaver ud fra sygehusene. Opgaven er ikke at gøre supersygehusene endnu mere super. Derfor er det vigtigt, at det her ikke ender med endnu mere centralisering af det nære sundhedsvæsen,” siger Martin Damm og fortsætter: 

    ”Al erfaring viser, at pengene, ressourcerne og prioriteringerne har det med at blive trukket opad i sygehusvæsenet. Det må ikke ske denne gang, for så lykkes vi ikke med opgaven. Det er helt afgørende, at man får sikret, at der rent faktisk kommer en opbygning af de nære tilbud til gavn for de mange ældre og kronisk syge borgere. Det kræver større sikkerhed for, at ressourcerne rettes mod netop dét og ikke bare bruges på strålekanoner, professorater og forskning inde på sygehusene.”

    Risikerer at skabe nye snitflader

    Med udspillet vil regeringen også flytte en række kommunale opgaver til regionerne, såsom akutsygepleje, patientrettet forebyggelse, nogle genoptræningstilbud og sengepladser med sundhedsfaglige indsatser. Mange af de opgaver hænger i dag tæt sammen med den kommunale hjemmesygepleje og indsatsen på landets plejehjem. 

    ”Det er svært at se, at man kan skille de ting ad i praksis. Hvis den kommunale hjemmesygeplejerske på et besøg hos den ældre opdager, at der er brug for akut sygepleje, hvordan sikrer vi så, at det ikke lige pludselig er en anden instans, der skal ind over? Vi skal være meget opmærksomme på, at vi ikke får skabt nye snitflader, som borgerne kan blive tabt mellem,” siger KL’s næstformand, Jacob Bundsgaard, og fortsætter: 

    ”Vi er meget bekymrede for, hvad det vil betyde for nærheden og borgerne, at man vil flytte de her opgaver væk fra kommunerne. Men der er mange steder investeret massivt i det nære sundhedsvæsen og kommet mange nye sundhedshuse til. Så det er vigtigt, at omstillingen sker på en måde, så de mange kommuner, der har gennemført store investeringer i det nære sundhedsvæsen fx med nye sundhedshuse, ikke nu bliver straffet for det.”

    Kontakt

    Pressechef

    Line Oxholm Thomsen

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3536

    E-mail: lnt@kl.dk