Vigtigt med høje ambitioner på de unges vegne
Alle unge skal have muligheden for at blive en del af uddannelses- og arbejdsfællesskabet, og derfor hilser KL det nye partnerskab Ungeløftet velkommen. Det er vigtigt, at alle tager ansvar og har høje ambitioner på de unges vegne, lyder det fra Peter Rahbæk Juel.
Alt for mange unge står uden job eller uddannelse. Og mange af dem har fx psykiske udfordringer med i bagagen. Derfor er der brug for en særlig indsats, hvis det skal lykkes at få flere med i uddannelses- og arbejdsfællesskabet.
Derfor hilser KL den nye aftale om Ungeløftet velkommen.
”Det er godt, at der er høje ambitioner på de unges vegne. De ambitioner deler vi i kommunerne i den grad. Hvis vi skal lykkes med at få flere unge til at blive en del af det store fællesskab, kræver det nemlig, at alle parter tager ansvar. Derfor er det også rigtig godt, at Ungeløftet bliver et partnerskab på tværs af kommuner, virksomheder og civilsamfundet. Vi glæder os til at indgå i partnerskabet,” siger Peter Rahbæk Juel, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.
Der er allerede gode eksempler på partnerskaber i mange kommuner, som kan minde om de foreslåede lokale partnerskaber i Ungeløftet, fx Ungegarantien, NExTWORK, Fodbold For Fremtiden, Aulum Milen, Vindmøllen mv. Og derfor glæder Peter Rahbæk Juel sig også over, at Ungeløftet kan bygge oven på de allerede eksisterende initiativer og projekter, der er i kommunerne.
Vigtigt at bygge videre på gode erfaringer
Næsten halvdelen af de unge i målgruppen har psykiske udfordringer. Og derfor giver det ifølge udvalgsformanden god mening, at midlerne fra kontanthjælpsaftalen målrettes de beskæftigelsesrettede og tværsektorielle IPS- og Flere unge skal med-indsatser.
”Vi har rigtig gode erfaringer med de indsatser i kommunerne, hvor fx unge med svære sindslidelser får en støttende hånd i ryggen ude på arbejdspladserne. Det giver god mening, at vi nu får mulighed for at sætte endnu mere skub under de håndholdte indsatser. For det er dét, der virker,” siger Peter Rahbæk Juel, der også kvitterer for, at aftalepartierne har øje for at gøre det mindre administrativt tungt for kommunerne at søge midlerne ved at slå puljerne sammen.
Uforståelige besparelser
KL-udvalgsformanden opfordrer dog til, at man genovervejer de besparelser på 3 mia. kr., der er lagt op til i den kommende beskæftigelsesreform, da det vil gå ud over de indsatser, kommunerne kan give unge uden job og uddannelse.
”På den ene side valgte man med aftalen om Arne-pensionen at spare et betydeligt beløb på ungeindsatsen. Og det samme lægger man op til med beskæftigelsesreformens besparelse på 3 mia. kr. På den anden side ønsker man nu en styrket indsats over for denne gruppe med Ungeløftet. Det er paradoksalt. Vi står med en stor gruppe mennesker, som vi har brug for, at vi sætter alle sejl ind for at hjælpe. Så nytter det ikke noget, at man sparer løs med den ene hånd,” siger Peter Rahbæk Juel.