Gå til hovedindhold
Nyhed

KL-kommentar til ny rapport fra Det Økonomiske Råd

”Jeg noterer mig, at det Økonomiske Råd anerkender, at politiske hensyn godt kan trumfe hensynet til at føre en stram finanspolitik.” Det siger KL’s administrerende direktør, Kristian Vendelbo, i en kommentar til ny vismandsrapport. Han fremhæver også, at rådet anerkender anbefalingerne fra ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelse.

08. okt. 2024

Indhold

    Tirsdag har Det Økonomiske Råd udgivet sin seneste rapport med status over den økonomiske situation i Danmark.

    I rapporten vurderer Det Økonomiske Råd bl.a., at det økonomiske råderum i 2030 er 25 milliarder kroner højere end regeringens skøn fra august 2024.

    ”Siden finanskrisen har vi oplevet, at der har været en meget stram økonomisk styring af velfærdsområderne samtidig med, at vi som land har oplevet højkonjunktur og stigende velstand. Det har betydet, at gabet mellem borgernes forventninger til velfærden, og det tilbud, vi i kommunerne har mulighed for at levere, er vokset og vokset,” siger administrerende direktør i KL, Kristian Vendelbo, og fortsætter:

    ”Med årets økonomiaftale tog vi første skridt til et grundlæggende sporskifte, hvor kommunerne nu kan begynde at udvikle og styrke den nære velfærd. Og jeg noterer mig, at Det Økonomiske Råd anerkender, at politiske hensyn godt kan trumfe hensynet til at føre en stram finanspolitik i en situation, hvor der er højkonjunktur.”

    Samtidig peger Kristian Vendelbo på, at der under de store tal for det offentlige forbrug gemmer sig en underliggende problematik:

    ”Sammensætningen af det offentlige forbrug er bestemt ikke ligegyldig. For de penge, vi bruger, skal helst komme borgerne mest muligt til gavn. De sidste mange år har vi dog set, at der er sket en markant stigning i udgifterne til statens administration på bekostning af den borgernære velfærd. Den udvikling er vi nødt til at vende.”

    Anerkender ekspertgruppens anbefalinger

    I rapporten har Det Økonomiske Råd også kigget på fremtidens beskæftigelsesindsats.

    ”Da ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelse i sommers fremlagde sine anbefalinger, lagde den stor vægt på en kraftig reduktion af regler og bureaukrati, markant færre målgrupper, fokus på resultat frem for proces og en fortsat kommunal forankring. Det er anbefalinger, som bliver helt centrale for fremtidens beskæftigelsesindsats, og som jeg nu kan konstatere, at Det Økonomiske Råd også anerkender,” siger Kristian Vendelbo.

    Det Økonomiske Råd vurderer desuden, at regeringens annoncerede besparelser på 3 milliarder kroner på den aktive beskæftigelsesindsats risikerer at øge den strukturelle ledighed.

    ”Rådet bekræfter det, vi har sagt: hvis man fastholder at lave milliardbesparelser på den aktive beskæftigelsesindsats, kan det få konsekvenser for ledigheden. Det er bekymrende i en tid, hvor manglen på arbejdskraft er en af vores allerstørste udfordringer.”

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Morten Christensen

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3689

    E-mail: moch@kl.dk