Gå til hovedindhold
Nyhed
Beskæftigelse

KL til regeringen: Borgernes behov bør være styrende for brugen af private aktører i beskæftigelsesindsatsen

Kommunerne har i dag et velfungerende samarbejde med private aktører om at hjælpe ledige i job. Fremover bør det fortsat være den lediges behov, der skal være styrende for indsatsen – og det bør ikke være et mål i sig selv, at det skal være private aktører, der løser opgaven. En ny omfattende evaluering af brugen af private aktører i Sverige bør give anledning til varsomhed.

6. nov. 2024

Indhold

    Det vil være en fejl, hvis man i den kommende reform af beskæftigelsessystemet vil indføre krav om langt større brug af private aktører. Så tydelig er meldingen fra Peter Rahbæk Juel, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, til regeringen. 

    I Sverige har man for år tilbage omlagt beskæftigelsesindsatsen, så den svenske arbejdsformidling har haft myndighedsansvaret for arbejdsmarkedspolitikken, mens støtten til jobsøgende i vidt omfang har været ydet af private udbydere.

    Nu er ordningen blevet evalueret, og evalueringen viser, at det ikke har haft positive effekter. Evalueringen konkluderer, at de private aktører ikke får flere i job. Studiet viser heller ingen forbedring i løn, beskæftigelse eller uddannelsesniveau for dem, der har fået hjælp af private firmaer. Til gengæld er aktiveringsindsatserne dyrere.    

    Bruger allerede private aktører i dag

    Idéen om at gøre markant mere brug af private aktører er en del af debatten om et nyt beskæftigelsessystem i Danmark og var også en del af det kommissorium, som regeringen gav sin ekspertgruppe. Men Peter Rahbæk Juel maner til besindighed.

    ”Borgernes behov bør være styrende for brugen af private aktører i beskæftigelsesindsatsen. Sådan er det i dag, hvor kommunerne har det økonomiske ansvar og visiterer borgere til hjælp hos private aktører, når det giver mening - og sådan ser jeg gerne, at det også bliver fremover. Det bør ikke være et selvstændigt mål at privatisere indsatsen,” siger Peter Rahbæk Juel. 

    Kommunerne bruger allerede i vidt omfang private aktører. Det gælder for omkring 8 ud af 10 kommuner, og ser man på det samlede forbrug af beskæftigelsestilbud, indkøber kommunerne over halvdelen af tilbuddene hos eksterne aktører.

    ”Brugen af private aktører er allerede en integreret og vigtig del af beskæftigelsesindsatsen. Derfor er der heller ingen grund til at forcere noget her. Som de svenske erfaringer indikerer, bliver alt ikke bedre, blot fordi det foregår i privat regi. Det skal give mening i forhold til borgerens situation,” siger Peter Rahbæk Juel.

    Ikke råd til bekostelige eksperimenter 

    Peter Rahbæk Juel henviser til, at ekspertgruppen på beskæftigelsesområdet også konkluderer, at erfaringer fra andre lande og tidligere erfaringer fra Danmark ikke tyder på, at ”en omfattende markedsgørelse giver en mere omkostningseffektiv beskæftigelsesindsats”. 
     
    ”Jeg synes, at regeringen skal finde modet til at lytte til ekspertgruppen. Og så skal man jo huske på, at der lægges op til at spare 3 mia. kr. om året på beskæftigelsessystemet. I den økonomiske virkelighed er der ikke råd til at søsætte bekostelige eksperimenter uden udsigt til mere kvalitet,” siger han og slår fast:

    ”Vi bør i stedet fastholde og styrke det enstrengede, kommunale beskæftigelsessystem, der er et af Europas bedste, hvor de private aktører allerede spiller en stor og vigtig rolle.”

    Kontakt

    Pressekonsulent

    Anders Egedal

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3123

    E-mail: aneg@kl.dk