Gå til hovedindhold
Nyhed
Sundhed
Børn og unge

Halvvejs i projektet ’Børneliv i sund balance’: Kommuner og lokalsamfund løfter børns sundhed i fællesskab

I tæt samarbejde med lokalsamfund og familier har tre kommuner arbejdet intensivt på at forbedre børns hverdagsliv gennem den tiårige indsats ’Børneliv i sund balance’. Nu er projektet halvvejs, og kommunerne står klar til at inspirere andre med deres erfaringer.

18. nov. 2024

Indhold

    Børns sundhed og trivsel afhænger i høj grad af, hvor de vokser op i – og det må og skal forbedres. Siden 2020 har Albertslund, Frederikssund og Aalborg kommuner derfor samarbejdet på tværs af både lokalsamfundets aktører og lokale familier for at sætte fokus på, at leg, bevægelse, sund mad og nærhed bliver en fast del af alle børns dagligdag.

    Det sker som en del af det tiårige projekt ’Børneliv i sund balance’, som er støttet af Nordea-Fonden og er en af Danmarks største sundhedsfremmende indsatser på lokalsamfundsniveau. Projektet er nu halvvejs og har allerede givet værdifulde erfaringer, slår formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalget med ressortansvar for sundhed, Sisse Marie Welling, fast. 

    ”Vi kan se, hvordan gode idéer og initiativer spirer frem og skaber et stærkt fundament for børnenes sundhed og fællesskab,” siger Sisse Marie Welling og håber, at det vil inspirere andre kommuner på tværs af landet: 

    ”For som samfund har vi en fælles forpligtelse for at mindske uligheden i børns sundhed og trivsel – og med ’Børneliv i sund balance’ har vi mulighed for at gøre det på en måde, som rækker helt ud til lokalsamfundene og familierne.”  

    Vigtigt, at samarbejder og løsninger fungerer lokalt

    Børneliv i sund balance’ er bygget op omkring samarbejder, og de vidensbaserede indsatser tager afsæt i sundhedsplejen, dagtilbud, skole, sfo og fritidsliv. Kommunale aktører, som allerede er en del af børns liv, og som sammen med det omkringliggende lokalsamfund netop kan løfte rammerne for børnenes sundhed og trivsel. 

    Og så er indsatserne tilpasset de forhold og behov, som hersker lokalt – og det er vigtigt, mener Sisse Marie Welling, for ikke ét lokalområde er ens. 

    ”Derfor har det været helt centralt at række ud til og finde de stærke samarbejder og løsninger, som fungerer lokalt. For når vi som kommune sammen med familier, foreninger og andre lokale aktører lægger kræfterne i, opstår sunde og inkluderende fællesskaber, der kan støtte op om børns trivsel – og det gør en reel forskel,” fortæller hun.

    Erfaringer samlet i fem centrale råd

    I arbejdet med ’Børneliv i sund balance’ har det også været afgørende for Albertslund, Frederikssund og Aalborg Kommune at have en langsigtet politisk opbakning, at sætte ressourcer af fra start, at fokusere på det hele børneliv samt at give lokale ledere og medarbejdere indflydelse og ejerskab over indsatserne. 

    De erfaringer bliver nu delt som fem centrale råd, og forhåbningen er, at det bliver en hjælp til landets resterende kommuner. 

    Samtidig bliver ’Børneliv i sund balance’ evaluereret af Statens Institut For Folkesundhed og er også tilknyttet en række forskningsprojekter, der er støttet af Novo Nordisk Fonden, og som kan bidrage med ny viden til fremtidige lokalsamfundsbaserede sundhedsfremmeindsatser. Så alle børn får de bedste betingelser for deres opvækst.  

    Kontakt

    Pressekonsulent

    Emilie Kleding Rasmussen

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3034

    E-mail: emkr@kl.dk