Kontakt
Anders Egedal
Kommunikation
Telefon: +45 3370 3123
E-mail: aneg@kl.dk
En række danske kommuner har taget hul på samarbejdet med ukrainske kommuner, der bl.a. skal give inspiration til måder at bygge skoler på, oprette systemer for affaldssortering, anlægge vandrør og meget andet.
Krigen i Ukraine har efterladt et land med behov for at genopbygge en masse lokalsamfund. Den opgave kan danske kommuner give masser af inspiration til, og nu har et særligt makkerskab taget sin form.
Startskuddet er nemlig gået til et nyt samarbejde mellem Aalborg, Aarhus, Odense, Ikast-Brande og Københavns kommuner og en række ukrainske kommuner. En håndsrækning, der glæder KL’s næstformand, Jacob Bundsgaard.
”Ikke bare har kommunerne påtaget sig et stort ansvar for at hjælpe ukrainske flygtninge i Danmark. Vi har også masser af ekspertise at tilbyde, når det kommer til at bygge lokalsamfund op. Jeg er stolt af, at vi kan bringe den viden i spil og hjælpe Ukraine på endnu flere måder efter Putins fuldskala angrebskrig,” siger Jacob Bundsgaard.
Danske kommuner kan bl.a. inspirere lokale ukrainske myndigheder i forhold til at bygge skoler, oprette systemer for affaldssortering, anlægge vandrør, lave veteranindsatser, levere kommunal service og meget andet.
Vigtige opgaver, der udestår, understreger KL’s næstformand, Jacob Bundsgaard, der som borgmester i Aarhus selv besøgte Ukraine sidste år sammen med sine kolleger fra København og Odense, og som senest i november genbesøgte venskabsbyen Lviv.
”Mange ukrainske lokalsamfund er krigshærgede, og meget kan virke uoverskueligt. Det kan man kun have dyb forståelse for. Men vi har også set, hvilken forskel vores støtte kan gøre. Vi må ikke glemme den krig, som udspiller sig på vores eget kontinent. Samarbejdet her er med til at fastholde Ukraine på dagsordenen,” siger han.
Det fireårige samarbejde er finansieret af Ukrainefonden og sker som led i et i kommunalt twinning-program. Projektet blev indledt med en forundersøgelse sidste år og munder altså nu ud i et længerevarende samarbejde.
Det er Komponent, kommunernes fælles udviklingscenter, der administrerer programmet på vegne af Udenrigsministeriet. Styregruppen består af kommunaldirektører fra de medvirkende kommuner samt Komponent og Udenrigsministeriet.