Kontakt
Morten Christensen
Kommunikation
Telefon: +45 3370 3689
E-mail: moch@kl.dk
Tiden er inde til at droppe det ensidige sygehusfokus og i stedet fokusere på den del af sundhedsvæsenet, der findes i borgernes hverdag. Sådan lyder det fra Sisse Marie Welling på KL’s Sundhedskonference. En ny KL-analyse viser, at der sket en eksplosiv vækst i antallet af læger på hospitalerne, mens almen praksis har stået stille.
Svaret på sundhedsvæsenets udfordringer er ikke mere centralisering eller mere sygehustænkning.
Tiden er i stedet inde til omsider at fokusere på den del af vores sundhedsvæsen, der findes i borgernes hverdag.
Så klart lyder det fungerende formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, Sisse Marie Welling, som i dag står på talerstolen til KL’s årlige sundhedskonference.
”Tiden er inde til at fokusere på den del af vores sundhedsvæsen, der findes i borgernes hverdag. Så den får de samme muligheder for udvikling, som vi i årevis har givet de specialiserede indsatser. For at det skal lykkes, må vi gentænke måden, vi indretter sundhedsvæsenet på,” siger hun og fortsætter:
”Vi skal ikke have mere af det samme, men gøre tingene anderledes og fokusere flere kræfter på det nære. Så vi får et sundhedsvæsen i balance.”
En ny analyse fra KL viser, at antallet af somatiske læger på hospitalerne siden 2009 er steget fra 12.012 til 17.226. Det svarer til en stigning på hele 43 procent eller over 5.000 fuldtidsstillinger.
Modsat har antallet af alment praktiserende læger i samme periode nærmest stået stille. Her er udviklingen gået fra 3.457 læger i 2009 til 3.499 i 2023.
Den udvikling er ikke gået ubemærket hen hos Sisse Marie Welling:
”Det kan godt undre mig, at der bliver ved med at være et så ensidigt fokus i sundhedsvæsenet. Sygehusene er vigtige, men målrettet de få tidspunkter i livet, vi har brug for en højt specialiseret indsats. Mens meget fokus har været på den højt specialiserede indsats på hospitalerne, er den brede indsats for de mange blevet glemt.”
Sisse Marie Welling fremhæver også den store indsats, som kommunerne lægger for dagen i det nære sundhedsvæsen:
”Nogle gange tænker jeg på vores store arbejde som ”den stille indsats”, der ikke larmer med ambulancens sirener og blå blink. Eller får Christiansborg til i huj og hast at finde milliarder til akutpakker. Den stille indsats, der glider ind i borgerens hverdag, tager udgangspunkt i det enkelte menneske og ofte løser problemerne, inden de bliver alvorlige,” siger hun og fortsætter:
”Vores styrke er, at vi er tæt på hverdagslivet og tænker sundhed sammen med alle dele af vores kommunale tilbud. Vores indsatser er sammenhængende og fører til bedre sundhed og mere livskvalitet for borgeren. Det er jo fantastisk for den enkelte, men i høj grad også en gevinst for samfundet, fordi vi undgår dyre behandlingsforløb, sygemeldinger og sociale udfordringer.”