Gå til hovedindhold
Nyhed
Erhverv
Turisme

KL: Regeringens udspil viser nye veje for landdistrikterne

Der er mange gode takter i regeringens nye landdistriktsudspil, mener KL-udvalgsformand. Han fremhæver, at kommunerne nu får mere frihed til at udvikle lokalområder og udnytte deres styrkepositioner inden for bl.a. kyst- og naturturisme.

23. aug. 2024

Indhold

    Et fremsynet udspil, der tager udfordringerne i landdistrikterne alvorligt. Sådan beskriver Johan Brødsgaard, formand for KL’s Kultur-, Erhverv- og Planudvalg, regeringens udspil ”Sammenhæng og balance: Frihed, fremtid og muligheder i hele Danmark.” 

    Hvis intentionerne bliver realiseret, vil det give mere fleksible rammer og bedre forudsætninger for at udvikle landdistrikterne, pointerer udvalgsformanden. Johan Brødsgaard roser derfor regeringen for at vise nye veje til, hvordan der kan skabes fremgang uden for de store byer. 

    ”Vi er glade for, at regeringen har lyttet og vil give kommunerne mere albuerum og detailstyre mindre fra Christiansborg. Frihed til at udvikle lokalsamfundene er det, der gør dem unikke og levedygtige, og det bærer mange af initiativerne her præg af,” siger han.  

    Lettere at komme med bussen

    Han finder det positivt, at regeringen vil give lokalområder bedre mulighed for at udnytte deres styrkepositioner. Bl.a. ved at give flere forsøgstilladelser til konkrete projekter inden for kyst- og naturturisme og gøre det muligt at udlægge flere sommerhusgrunde.  

    Derudover fremhæver Johan Brødsgaard de nye muligheder for transport i landdistrikter, som regeringen har præsenteret med udspillet. Fx at der er sat penge af til en ordning, hvor borgere kan bestille transport med en bus, og til at støtte flere frivillig-busser.  

    ”At kunne transportere sig er en forudsætning for, at danskerne kan leve, arbejde og uddanne sig, hvor de vil, og i dag er den kollektive transport i landdistrikterne udfordret. Derfor tager regeringen skridt i den rigtige retning med initiativerne her,” siger han.  

    Ifølge Johan Brødsgaard vil KL nu gå i dialog med regeringen om udspillet og drøfte, hvordan der kan skabes udvikling i hele landet. Heriblandt også, hvordan man kan styrke kulturlivet og dets bidrag til at øge sammenhængskraften i lokalsamfundene.  

    Læs også: Regeringens forslag om VE-bonus risikerer at få modsatte effekt

    I sit landdistriktsudspil foreslår regeringen også at målrette 200 mio. kr. årligt i ti år i tilskud til de kommuner, der bidrager mest med udbygning af vedvarende energi på land.

    Men pengene skal tages fra kommunernes bloktilskud. Det betyder, at de penge, som nogle kommuner skal have i bonus, skal tages fra andre kommuner, som så er nødt at skære på velfærden.

    Samtidig straffer man de kommuner, der har været hurtige til at opsætte vedvarende energi, og risikerer at sætte nye projekter helt i stå.

    Det møder kritik fra KL, der øjeblikkeligt vil gå i dialog med regeringen om at få lavet en fornuftig finansieringsmodel.

     

    Kontakt

    Pressekonsulent

    Anders Egedal

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3123

    E-mail: aneg@kl.dk