Gå til hovedindhold
Nyhed
Økonomi
Velfærd

KL-formand: De økonomiske udfordringer gør det nødvendigt at afstemme forventningerne til velfærden

De store økonomiske udfordringer presser kommunernes budgetter til det yderste. Samtidig viser en ny undersøgelse, at danskernes forventninger til velfærden er steget markant. I sin tale på Kommunaløkonomisk Forum opfordrede Martin Damm derfor regeringen til at afstemme forventningerne til velfærden.

12. jan. 2023
Billede af Martin Damm

Indhold

    Selvom 2023 bliver et år med store udfordringer og forandringer, er vi i kommunerne klar til at tage ansvar. Men det kræver, at regeringen og Folketinget sætter sig i spidsen for at afstemme danskernes forventninger til velfærden.

    Sådan lød budskabet fra KL’s formand, Martin Damm, da han her til formiddag åbnede Kommunaløkonomisk Forum 2023 fra scenen i Aalborg:

    ”De økonomiske udfordringer er til at få øje på, og vores velfærd i de kommende år bliver noget andet end det, vi kender i dag. Det skal vi have en samtale om – både med hinanden, regeringen og med borgerne. Udfordringer er der nok af. Men ikke desto mindre er mit budskab i dag: Kommunerne er klar til at tage et ansvar for samfundets udvikling.”

    Øgede forventninger presser kommunerne

    En ny undersøgelse lavet af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet i samarbejde med KL viser da også, at 93 procent af landets borgmestre oplever, at danskernes forventninger til velfærden er blevet markant større de senere år.

    Samtidig viser en ny Momentum-analyse, at selvom regeringen i regeringsgrundlaget lover kommunerne penge til det stigende antal børn og ældre, så vil finansieringen af det såkaldte demografiske træk betyde, at kommunerne i 2030 vil have 2.000 færre medarbejdere sammenlignet i dag.

    Det står i skarp kontrast til, at kommunerne ifølge Momentum-analysen har brug for 24.000 ekstra medarbejdere i 2030 for at kunne opretholde det samme antal hænder pr. bruger som i dag.

    Derfor er der ifølge Martin Damm brug for bedre balance mellem Folketingets velfærdsløfter til danskerne og situationen ude i virkelighedens verden:

    ”Vi oplever et Folketing, der ikke vil være med til at kompensere kommunerne for udviklingen. Til gengæld har det travlt med at love bedre service. Det dur ikke. Vi kan ikke blive ved med at love den samme service for færre penge og hænder.”

    En rose med torne

    Samtidig sendte Martin Damm også ros i retning af det nye regeringsgrundlag:

    ”Vi vil gerne kvittere for, at vores nye regering lægger op til reformer. Det er klogt, og vi ser frem til at bidrage med viden om den lokale virkelighed og forståelsen af, at man ikke bare kan formulere en plan bag et skrivebord et sted, og så rulle den bredt ud,” lød det fra talerstolen.

    Dét virkelighedstjek er der især to dele af regeringsgrundlaget, der trænger til at blive holdt op imod, påpegede KL-formanden i talen:

    ”For det første lægger regeringen op til, at kommunerne skal have væsentlig færre administrative medarbejdere. Men i staten bliver der ansat flere og flere – især de områder, der regulerer kommunerne. Staten må begynde med sig selv. Det er forudsætningen for, at vi kan spare på administrationen.

    For det andet kan man ikke fjerne tre milliarder fra den aktive beskæftigelsesindsats, uden at det får betydning for borgerne og arbejdsudbuddet. Regering og folketing gambler, når de vil skære massivt i den indsats, som får mennesker ind på arbejdsmarkedet.”

    Kommunaløkonomisk Forum 2023 fortsætter torsdag og fredag den 12.-13. januar med ekspertoplæg og politiske debatter om velfærdssamfundets store udfordringer.

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Morten Christensen

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3689

    E-mail: moch@kl.dk