Kontakt
Line Oxholm Thomsen
Kommunikation
Telefon: +45 3370 3536
E-mail: lnt@kl.dk
KL hilser klimaambitionerne i det nye regeringsgrundlag velkomne. Der er nemlig brug for at sætte turbo på at realisere den grønne omstilling i Danmark, og kommunerne er klar til at samarbejde.
I KL hilser formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, Birgit S. Hansen, den nye regerings seriøse ambitioner på miljø-, klima- og energiområdet velkomne. Det er nemlig afgørende, at der bliver sat strøm til den grønne omstilling og fokus på at indfri og realisere de politiske beslutninger i praksis:
”Det er afgørende, at den nye regering tager klimakrisen alvorligt. Vi har rigtig mange store opgaver foran os, som kræver et stærkt og solidt samarbejde mellem kommuner og Christiansborg. I kommunerne er vi klar til at sætte endnu mere skub under de lokale klimaløsninger, hvis Christiansborg vil skabe de rigtige rammer for det,” siger Birgit S. Hansen.
På trods af de høje ambitioner på klimaområdet efterlyser Birgit S. Hansen dog mere konkret information om, hvad den længe ventede nationale klimatilpasningsplan skal indeholde. Der er gjort et stort forarbejde med input fra alle interessenter og det, vi mangler at se, er beslutninger om konkrete tiltag.
Den nye regering vil bl.a. satse på vedvarende energi til lands, og nu kan lokalsamfund se frem til at få del i de gevinster, som etableringen af såkaldte energiparker kommer til at give. Det glæder Birgit S. Hansen, der i lang tid har efterspurgt netop dette. For ifølge hende er gevinster til borgerne afgørende for den lokale opbakning:
”Vi ser frem til en dialog med den nye regering om, hvordan modellen for gevinstfordeling skal se ud. For det er nødvendigt, at etableringen af energiparker bliver en gevinst frem for en byrde for de borgere og lokalsamfund, der skal lægge øjne, ører og jord til solcelle- og energiparker m.m. Landdistrikterne skal ikke bare lægge ryg til den grønne omstilling, men skal kunne bruge den til udvikling og vækst,” siger hun.
I regeringsgrundlaget fremgår det også, at der skal oprettes en national energikrisestab under navnet NEKST. Energikrisen har mange alvorlige konsekvenser for vores samfund og herunder kommunerne. Derfor er det vigtigt, at KL får en central position i energikrisestaben:
”Det er et spændende tiltag, der forhåbentlig kan sætte fokus på at få fjernet de mange barrierer for klimahandling. Det er lokalt i kommunerne, at de konkrete projekter udføres og støder på udfordringer, hvad end det er mangel på arbejdskraft eller materialer, uhensigtsmæssige regler eller bureaukratiske benspænd. Derfor er det helt oplagt, at KL også får en stol i NEKST, så kommunerne kan samarbejde med regeringen om at sikre en hurtig fjernvarmeudrulning, erstatte gas med vedvarende energi og fjerne barrierer for skalering af sol og vind på land – herunder på de kommunale tage, som vi også har presset på for i lang tid,” siger Birgit S. Hansen.
I regeringsgrundlaget fremgår det også, at man vil etablere et partnerskab, der skal hedde ’Sammen om klimaet’ og understøtte en accelereret klimahandling på tværs af stat, kommuner og regioner, civilsamfund og erhvervsliv. Formand for KL’s Klimahandlingsudvalg, Frank Schmidt-Hansen, synes, at partnerskabet lyder lovende, men han slår fast, at det er nødvendigt, at der er fokus på reel handling, og at partnerskabet ikke bare bliver et nyt mødeforum.
”I KL har vi jo allerede sammen med regionerne og Realdania skrevet verdenshistorie i kampen for klimaet med klimapartnerskabet DK2020 om at udvikle kommunale klimahandleplaner, der lever op til Parisaftalen. Derfor er jeg da glad for, at regeringen også har set lyset i et partnerskab – hvis altså de er klar til at snakke mindre og handle mere,” siger han og fortsætter:
”Kommunerne sidder lokalt med nøglen til at løse mange af de udfordringer, den grønne omstilling vil støde på. Både fordi vi er myndighed på en lang række områder og kan få de lokale balancer til at gå op, men også fordi vi er nærhed til borgere og virksomheder og kan finde løsninger, der fungerer i virkeligheden. Vi har i flere år været i gang med at skabe klimavenlige løsninger og håndtere konsekvenserne af klimaforandringerne lokalt, og de gode erfaringer er vi klar til at dele, så vi kan få sat turbo på omstillingen.”