Kontakt
Ursula Dybmose
Børn, Unge & Folkeskole
Telefon: +45 3370 3826
E-mail: udy@kl.dk
Claire Stevens-Lekfeldt
Børn, Unge & Folkeskole
Telefon: +45 3370 3929
E-mail: clsl@kl.dk
Ungeprogressionen er en taksonomi til brug af fagprofessionelle i samarbejde med de unge. De unges progression bevæger sig mellem forskellige niveauer fra kontaktparat til erhvervsparat. De unge udvikler sig ikke nødvendigvis lineært, ikke entydigt mellem niveauerne og ikke alle i samme tempo.
Fagprofessionelle praktikere i projektet ´Unge med kant Hovedstaden´ har udarbejdet følgende indikatorer. Vurderingen foregår i deres team omkring de unge.
Fagprofessionelle praktikere i projektet ´Unge med kant Syddanmark´ har udarbejdet en række indikatorer for, at den unge er vejledningsparat. Vurderingen foregår i det lokale team omkring den unge. De unge kan være vejledningsparate, når:
Fagprofessionelle praktikere i projektet ´Unge med kant Syddanmark´ har udarbejdet følgende indikatorer. Vurderingen foregår i deres team omkring de unge. De unge er valgparate, når:
Vurdering af elevernes parathed i forhold til at vælge og gennemføre en ungdomsuddannelse er en proces, som starter senest i 8. klasse. Vurderingen skal sikre, at de ikke-uddannelsesparate elever støttes med en skole- og vejledningsindsats frem mod afslutningen af 9. eller 10. klasse. Skolen vurderer elevens faglige, personlige og sociale forudsætninger for at begynde på og gennemføre en ungdomsuddannelse.
Til og med skoleåret 2023/2024 har elever i grundskolen skulle uddannelsesparathedsvurderes. Uddannelsesparathedsvurderingen har været en del af proceduren for ansøgning til ungdomsuddannelser. Fra skoleåret 2024/2025 er uddannelsesparathedsvurderingen afskaffet. Vurderingen af elevernes uddannelsesmuligheder forbliver dog positivt retningsgivende for de enkelte elever, og de skal fortsat få den nødvendige skole- og vejledningsindsats. Uagtet at UPV ændres, giver det fortsat mening at operere med en vurdering af den unges uddannelsesparathed i taksonomien, da der stadig skal foregå en målgruppevurdering af alle unge, så de, der skal have en særlig vejledningsindsats, bliver mødt med den rette vejledning.
Alle elever vurderes i grundskolen i udskolingen på baggrund af en proces, der starter i 8. klasse. De unge, som ikke påbegynder en uddannelse eller er i job efter grundskolen kan efterfølgende blive vurderet uddannelsesparate. Ligesom med de øvrige indikatorer i taksonomien for ungeprogressionen foregår vurderingen af den unge i det lokale team omkring den unge. De unge kan være uddannelsesparate, når:
Erhvervsparathed er en ikke-defineret størrelse i Danmark. I rammerne af projekt Unge med kant defineres erhvervsparathed som “de kompetencer og potentialer der skal til for at starte og holde fast i et job eller i praktik. Det gælder også, når den unge tænker på at starte på en erhvervsuddannelse eller er i gang med den” (Youth in transition, 2020).
Vurderingen af de unges uddannelsesparathed foregår i en dialog mellem den unge og de(n) fagprofessionelle omkring den unge. Der er følgende indikatorer for erhvervsparathed:
Erhvervsparathed kan være delvis eller skrøbelig, og den ligger for det meste i forlængelse af eller supplerer uddannelsesparathed. En (delvis) erhvervsparathed kan også være tilstede uden at den unge er formelt uddannelsesparat.
I projekt ´Unge med kant´ er der udviklet et interaktivt dialogværktøj om erhvervsparathed i vejledning af unde. Formålet med værktøjet er, at de unge unge kan reflektere over egen formåen i forhold til at holde ved i en praktik eller et job.
Interaktivt dialogværktøj om erhvervsparathed i vejledning af unge
Værktøjet (Taksonomien) for ungeprogression er udviklet i konteksten af arbejdet med at designe individuelle forløb for udsatte unge. Fagprofessionelle fra projekterne ´Unge med kant Syddanmark´ (2018-2020), ´Youth in transition´ (2018-2021) og ´Unge med kant Hovedstaden´ (2019-2022) har bidraget til udviklingen og anvendt taksonomien.
Taksonomien er udviklet som et forsøg på at iagttage de unges udvikling henimod erhvervsparathed mere nuanceret end blot med de formelle kategoriseringer som hhv. “uddannelsesparat/ikke uddannelsesparat” og “arbejdsløs/i arbejde”.
I praksis har det vist sig, at taksonomien også fungerer som et fælles begrebsapparat mellem fagprofessionelle fra forskellige sektorer.
Progression hos udsatte unge henimod erhvervsparathed foregår ikke nødvendigvis lineært, ikke nødvendigvis entydigt i dens faser og ikke nødvendigvis i samme takt som andre unge. Der kan forekomme fremspring, omveje eller overlap. Også tempoet for udviklingen vil være individuelt.
Taksonomien for ungeprogression er blevet opdateret i forår 2022 til en version 2.0, på baggrund af brede erfaringer i projektet Unge med kant Hovedstaden. Der er blevet tilføjet enkelte indikatorer, heriblandt om vedholdenhed hos de unge i alle faser samt om undervisnings- og læringsprocesser i forbindelse med uddannelsesparathed.