Gå til hovedindhold
Arbejdsmarked
Beskæftigelse

Arbejdskraft til små lokale arbejdsmarkeder

Gennem langvarige relationer opbygger kommunerne den nødvendige viden om det lokale arbejdsmarked og om den enkelte virksomheds behov. Den tætte og kontinuerlige kontakt er grundlaget for, at den rigtige ledige matches med den rigtige virksomhed.

 Young woman gardener care of flowers in the garden. Girl pulling out the weeds in flowerbed.

Indhold

    Én kommunal indgang åbner døren for ledige længere fra arbejdsmarkedet

    På den ene side understøtter det lokale samarbejde mellem kommunen og de mindre virksomheder - der ofte ikke er lønførende-, at også de små virksomheder får tilført den nødvendige arbejdskraft.

    På den anden side er det ofte også i de små virksomheder, at jobcentrene har mulighed for at udvide samarbejdet om rekruttering af ressourcestærke ledige til også at indbefatte samarbejder om de ledige, der er længere fra arbejdsmarkedet.

    Case: Nordfyn satser på opjustering af virksomhedssamarbejdet for at få grupper ind på arbejdsmarkedet som ellers har svært ved at finde fodfæste

    Nordfyns Kommunes erhvervsliv er præget af mindre virksomheder med en høj andel af både industri, turisme og landbrug. Særligt er der mange gartnerier, der producerer grøntsager, frugt og blomster på såvel friland som i drivhuse. I 2022 var der kun syv virksomheder i kommunen, der havde over 100 ansatte.

    Arbejdsmarkedet på Nordfyn er derfor kendetegnet ved at have mange små og mellemstore virksomheder med ufaglærte stillinger og en høj grad af sæsonarbejde. Arbejdsstyrken er kendetegnet ved at have en overvægt af faglærte og ufaglærte, og Nordfyns Kommune ser ind i en ikke ubetydelig stigning i +80-årige, som ikke modsvares af en tilsvarende stigning i aldersgruppen 0- 64-årige. Dertil kommer, at der i 2023 var små 2.000 udenlandske statsborgere beskæftiget i Nordfyns Kommune.

    Nordfyns budgetstrategi 2024-2027 (pdf)

    Jobcenteret arbejder specifikt med at understøtte det lokale arbejdsmarked. Det gør de bl.a. ved straks-rekruttering til de sæsonbetonede erhverv, fx gartnerierne, hvor man i højsæsonen har ekstra brug for arbejdskraft. Fordi jobcenteret kender arbejdsmarkedet, arbejder man aktivt med at have en række potentielle kandidater klar til højsæsonen og kan tilbyde hurtige samtalerunder med udvalgte gode kandidater.

    “Jeg syntes, at samarbejde med jobcentret har været rigtig godt. Vi har fået to i job efter praktik på fire uger, og vi syntes, det fungerer rigtig godt med hurtig rekruttering og kandidater, som er klar, når vi har behovet – og det er en stor hjælp her i spidsbelastningsperioderne"

    Ole Timmermann, CEO, Gartneriet Timmermann A/S

    Når det handler om mere udsatte ledige, er man også godt klar over, at det kræver en ekstra indsats. Heldigvis er et stort antal virksomheder klar til at tage et socialt ansvar, og der er succes med at bruge en kombination af virksomhedsrettede indsatser, lønnede timer og sæsonarbejde til at udvikle kompetencer, fx sprog, så de mere udsatte ledige kan hjælpes ind på arbejdsmarkedet i fx industrien.

    Viden

    Lokal tilstedeværelse er særligt vigtig for de små virksomheder

    De små og mellemstore virksomheder (op til 100 ansatte), også kaldt SMV’er, udgør 99 pct. af alle danske virksomheder. Heraf udgør mikrovirksomhederne (0-9 ansatte) 91 pct.  Som andel af den samlede private beskæftigelse har beskæftigelsen blandt SMV'er ligget på et nogenlunde konstant niveau på omkring 2/3 af den samlede private beskæftigelse.

    De små og mellemstore virksomheder er rygraden i dansk erhvervsliv | smvdanmark.dk

    SMV'ernes tilstand | Erhvervsfremmestyrelsen (pdf)

    Fra foråret 2022 til efteråret 2022 var andelen af SMV’er, der forventede at ansætte medarbejdere inden for de næste 6 mdr., steget fra 13 pct. til 17 pct. SMV’erne havde dog blandede forventninger til at kunne ansætte kvalificerede medarbejdere. 31 pct. af SMV’erne forventede i meget høj eller høj grad at kunne ansætte kvalificerede medarbejdere. Omvendt forventede 24 pct. af SMV’erne slet ikke eller kun i mindre grad at kunne ansætte kvalificerede medarbejdere. SMV’ernes behov for arbejdskraft er således stort og stigende, og kommunernes virksomhedsservice og behovet for at være til stede lokalt er ikke faldende. 

    MV’ers nuværende situation | Erhvervsfremmestyrelsen (pdf)

    Ud fra en dagsorden om at understøtte et Danmark i balance kan det have afgørende betydning at sikre arbejdskraft til de små, lokale virksomheder i lokalsamfundet. I perioden 2008-2020 er antallet af mindre virksomheder faldet med 11 pct., imens befolkningsantallet kun er faldet med 4 pct. 

    Sidst opdateret: 11. december 2024

    Kontakt

    Specialkonsulent

    Trine Bolwijn

    Beskæftigelse, Integration & Socialpolitik

    Telefon: +45 3370 3641

    E-mail: trbo@kl.dk