Kontakt
Trine Bolwijn
Beskæftigelse, Integration & Socialpolitik
Telefon: +45 3370 3641
E-mail: trbo@kl.dk
Når udviklingen er ved at overhale os indenom, og når nye industrier og fagområder er i fremdrift, er det nødvendigt at tænke i at få flyttet arbejdskraften. Kommunerne har ingen interesse i at fastholde ledige borgere i fagområder, hvor det er svært at finde job. De har derimod et stort økonomisk incitament til at sikre, at de ledige kommer hurtigt videre i langvarig beskæftigelse.
I Esbjerg kommune har man benhårdt satset på at omstille fra sort til grøn energi. For at fremme denne omstilling er der nedsat en konsulent- og vidensenhed, Green skills, der sigter på at koordinere og understøtte tiltag der fremmer rekruttering, opkvalificering og uddannelse af faglærte og specialarbejdere til den del af grønne omstilling som har sit omdrejningspunkt i Esbjerg området.
Green skills fungerer som en samarbejdsparaply for en række aktører indenfor beskæftigelses-, uddannelses- og erhvervsområdet, som ønsker at igangsætte og koordinere initiativer der kan tilvejebringe arbejdsstyrken kompetencer som kan bidrage til at sikre den praktiske gennemførelse af den grønne omstilling og energitransformation i det sydvestjyske, med særlig fokus på faglærte og specialarbejdere.
"Vi ser stor værdi i, at man via Green Skills-samarbejdet samler de ansvarlige aktører på tværs af beskæftigelses- og uddannelsesområdet for at finde løsninger, der kan hjælpe havnens virksomheder med at finde den arbejdskraft, som skal udføre de opgaver, som følger den grønne omstilling"
Der er ikke etableret en organisatorisk enhed eller projektorganisation, som ejerskabet, initiativerne og aktiviteterne er bundet op på, men alene et fællessekretariat der faciliterer, understøtter og koordinerer de initiativer og tiltag, som udløber fra aktørkredsen og samarbejdet foregår med respekt for eksisterende opgave- og arbejdsdelinger på beskæftigelses-, uddannelses– og erhvervsområdet og forankres altid hos de aktører der i forvejen har ansvar for at løse opgaver indenfor for det pågældende felt.
Green Skills arbejder databaseret med brancheanalyser af arbejdskraftsbehov og kvartalsvise rapporter om status og udvikling på arbejdsmarkedet samt fremadrettede beskæftigelsesvurderinger for Esbjerg og omegn og på den baggrund har kommunerne kunnet omskole ca. 200 ledige fra en række kommuner til fag inden for el, VVS, og svejseteknik, som alle mangler til den grønne omstilling.
Særligt vindenergi og power-to-x vil de kommende år give behov for arbejdskraft, men også til elnettet, solceller og biogas mangler der hænder. Konkret handler det blandt andet om aftaler om vedvarende energi, herunder havvind, om power-to-x-strategien og aftalen om grøn skattereform. Indsatser der både skal budgetteres med økonomi og med arbejdskraft. Her bliver der bl.a. brug for smede, mekanikere, industriteknikere, maskinteknikere og industri- og procesoperatører, men også gruppen af specialiserede ikke-faglærte som pga. mange års anciennitet i industrien ikke kan forøges med kort varsel.
Omstilling kræver 25.000 nye medarbejdere i industrien | Borsen.dk
Beskæftigelseseffekter af investeringerne i den grønne omstilling i industrien 2023-2035 (pdf)
I en analyse fra COWI regnes på behovet for arbejdskraft i industrien på baggrund af politiske aftaler om energi og grøn omstilling. De kortlagte investeringer svarer til, at Danmark over de næste 13 år skal bygge 10 Femern Bælt-forbindelser eller 20 Storebæltsbroer. Kilde: COWI: beskæftigelseseffekter af investeringerne i den grønne omstilling i industrien 2023-2035.
Dertil kommer den nye trepartsaftale om et grønt Danmark, hvor Regeringen vil arbejde for at etablere en særskilt omstillingsindsats målrettet om- og opkvalificering af beskæftigede i landbruget samt følgeerhverv med henblik på at understøtte deres mulighed for at finde nyt arbejde ved at nedsætte en opkvalificeringspulje simultant med indfasningen af klimaafgiften på 100 mio. kr. over perioden 2027-30 til opkvalificering og uddannelse.
Aftale om et grønt Danmark | regeringen.dk (pdf)
En stor del af beskæftigelsen i industrien består i dag af specialiserede ikke-faglærte. Analysen viser, at der bliver behov for 55.000 ekstra årsværk ikke-faglærte i perioden 2023-2035, svarende til godt 4.200 årligt. De nye jobs vil som hovedregel forudsætte specialiserede kompetencer.