Gå til hovedindhold
Personalejura

Tjenestemænd

Tjenestemandsansættelsen er en særlig ansættelsesform, som har rødder langt tilbage i tiden, men som efterhånden er afløst af andre ansættelsesformer, herunder særlig overenskomstansættelse.

Indhold

    Der er pr. 1. januar 2023 ansat 3.639 tjenestemænd i kommunerne.

    Det er som hovedregel den enkelte kommunalbestyrelse, der beslutter om en stilling skal besættes på tjenestemandsvilkår. Der er bortset fra tjenestemænd i ”den lukkede gruppe” ikke længere personalegrupper i kommunerne, der har krav på en ansættelse på tjenestemandsvilkår.

    Tjenestemandsansættelsen adskiller sig på en lang række punkter fra andre ansættelsesformer, og er præget af en detaljeret regulering både i forhold til ansættelsen, under ansættelsen samt i forbindelse med afsked og fratræden.

    Helt særligt for tjenestemandsansættelsen er retten til tjenestemandspension. Et tilbud om tjenestemandsansættelse er samtidig et tilbud om tjenestemandspension, og tjenestemandspensionen er således en integreret del af tjenestemandsansættelsen.

    En tjenestemandspension er en tilsagnspension, som er kendetegnet ved  

    • At kommunen ikke indbetaler pensionsbidrag til en pensionskasse
    • At størrelsen af tjenestemandspensionen afhænger af tjenestemandens løntrin og pensionsalder på fratrædelsestidspunktet
    • At det er kommunen, der udbetaler tjenestemandspensionen
    • At tjenestemandspensionen reguleres på samme måde som tjenestemandslønningerne. Der findes to typer tjenestemandspension.
    • Den pension tjenestemanden selv har ret til, og de pensioner andre har ret til. En tjenestemand kan have ret til aktuel egenpension, som udbetales i forbindelse med fratræden, eller en opsat egenpension, som udbetales på et senere tidspunkt end fratrædelsestidspunktet. Ægtefæller, registrerede partnere og børn kan have ret til henholdsvis ægtefællepension og børnepension.

    Udover pensionen er tjenestemænd også omfattet af en gruppelivsforsikring.

    Jura og EU yder rådgivning og bistand i alle tjenestemandsretlige spørgsmål i forbindelse med såvel fortolkning af reglerne som håndtering af konkrete tjenestemandssager.

    Jura og EU yder herudover konsulentbistand bl.a. i forbindelse med afvikling af tjenstlig forhør.

    Jura og EU udbyder desuden kurser om tjenestemandsret i samarbejde med Komponent. 

    Du kan læse mere om jura og EU's kurser på:

    cok.dk