Kontakt
Gitte Lind Lyngskjold
Arbejdsgiverpolitisk Center
Telefon: +45 3370 3424
E-mail: gly@kl.dk
KL Arbejdsgiver og Jura yder bistand på konsulentbasis til de danske kommuner og virksomheder, der følger KL's overenskomster. Rådgivningen er forankret i KL’s unikke kendskab til kommunernes opgaver, udfordringer og aktuelle virkelighed. Læs mere om vores ydelser nedenfor.
Kunne et indlæg om KL’s syn på arbejdsgiverrollen og ledelse være et relevant indspark i jeres debat?
Hvordan udøver man hensigtsmæssigt ledelse, når leder og medarbejder er fysisk langt fra hinanden?
Hvordan kan man optimere områdeledelse?
Hvad er de nye tendenser indenfor ledelse og organisationsudvikling, og hvordan kan I bruge den viden til at udvikle og effektivisere jeres organisation?
Vil I høre KL’s vinkel på en given arbejdsmiljøudfordring eller står i overfor en opfølgning på jeres trivselsmåling og har behov for et indspil og tværgående viden og inspiration om sådanne processer?
Kunne I tænke jer ny viden om arbejdet med Social kapital og/eller relationel koordinering – grundlæggende at blive udfordret på, hvordan i kan styrke samarbejdet om kerneopgaven?
Vil I høre mere om hvordan i kan arbejde strategisk med kompetenceudvikling? Eller vil I vide mere om, hvordan I kan anvende Kompetencefonden og andre tilbud?
Hvordan styrker man arbejdet med innovation og hvordan sikrer man, at de innovative idéer fastholdes i organisationen?
Hvorfor er tillid og motivation så vigtigt i arbejdslivet, og hvad er kommunernes erfaringer med at arbejde med tillid?
Vil I have indsigt i og hører erfaringer fra andre kommuners indsats for at nedbringe sygefraværet og ikke mindst KL’s overvejelser om samme?
Er øget samskabelse og inddragelse frivillige en del af vejen til øget service i jeres kommune? Hvordan leder man frivillige?
Har I behov for at etablere et leder-netværk, for procesbistand til et forløb eller et ønske om at få faciliteret andre typer netværk i jeres kommune eller måske på tværs af kommuner?
KL udbyder et nyt kursus, som henvender sig til både nye og erfarne ledere.
Kurset giver deltagerne teoretiske og praktiske færdigheder til at forhandle ved hjælp af teori, praktiske eksempler og øvelser.
Rådgivning, herunder i form af juridisk responsum, om de kommunal- og forvaltningsretlige regler på områder som fx aktindsigt, inhabilitet, tavshedspligt, ekstern og intern delegation, kompetenceplaner, vederlag mv. Ud over at fastslå lovligheden kan kontoret også rådgive om, hvilke løsninger der er mest hensigtsmæssige.
Rådgivning om fordele og ulemper ved forskellige organisationsformer som fx kommunale fællesskaber samt selskaber med og uden privat deltagelse. Afklaringen af de juridiske problemstillinger kan fx omfatte udarbejdelse af vedtægter for et kommunalt fællesskab.
Oplysning og rådgivning om kommunens mulighed for at drive erhvervsvirksomhed – blandt andet i forhold til de uskrevne regler om kommunalfuldmagt.
KL kan undersøge faktiske omstændigheder på både skriftligt og mundtligt grundlag med henblik på juridisk vurdering af ovennævnte kommunalretlige problemstillinger. Fx kommunalansattes m.fl.. tilsidesættelse af reglerne om tavshedspligt og konsekvenserne heraf.
KL tilbyder også rådgivning og konsulentbistand indenfor en række offentlig- og privatretlige problemstillinger: EU-retlig, selskabsret, immaterialret, aftaleret, konkurrenceret.
Når et udbud berører medarbejdere, skal kommunen håndtere en række problemstillinger i forhold til virksomhedsoverdragelsesloven – blandt andet i forhold til udbudsmateriale og kontrakt.
Reglerne om at informere og inddrage medarbejdere stiller krav til, hvordan kommunen tilrettelægger udbudsprocessen. KL kan bistå kommunen med at håndtere disse hensyn samt reglerne i virksomhedsoverdragelse på en god og professionel måde.
Kommunen kan stå over for en række komplicerede juridiske spørgsmål i forholdet til de selvejende institutioner – fx i forbindelse med, at selvejende institutioner bliver sammenlagt, nedlagt, kommunaliseret eller overgår til privat drift.
Jura og EU kan yde bistand med at udarbejde eller fortolke blandt andet driftsoverenskomster, vedtægter og dokumenter om fast ejendom.
KL udarbejder analyser og kan tilbyde bistand på alle områder inden for løn og personale.
Vil I have hjælp til at dykke ned i jeres sygefraværsstatistikker og måske få det sammenlignet og perspektivet med andres – måske endda få sat kroner og øre på?
Vil I blive klogere på jeres personaleudvikling, og få indspark til konkrete indsatser der kan mindske personaleomsætningen?
Vil I dykke helt ned i jeres lønstatistik og få konkret analyse, der kan sammenlignes med andre kommuner?
Kunne I tænke jer at blive bistået, når I lægger jeres lønbudgetter og få sparring og input til jeres lønstyring?
Der stilles en række særlige krav til ligestillingsredegørelser. Er du ikke helt hjemme i disse, kan du få bistand til udformningen.
Vil I gerne blive bedre til at forhandle, eller har I brug for sparring i forbindelse med forhandling af konkrete løn og personaleforhold? Så kan vi hjælpe.
Undersøgelserne kan fx gennemføres, hvis der er samarbejdsproblemer på arbejdspladsen, mistanke om ulovlig administration eller behov for at afdække tjenstlige forseelser mv.
Juridisk bistand i konkrete sagsforløb som fx:
Specialområder:
Direktører m.v. ansættes ofte på kontrakt eller åremål. KL kan bistå kommunen med at udarbejde de nødvendige kontrakter og forhandle dem med de faglige organisationer.
Kommunalretten, herunder kommunalfuldmagten samt de offentligretlige regler.
Mange anser forhandling for at være en hård og ubehagelig kommunikationsdisciplin, men sådan behøver det ikke at være. Hver gang der skal samarbejdes om en hensigtsmæssig løsning, hvor parternes interesser er forskellige, er der tale om en forhandling, og vi bruger det hele tiden med større eller mindre succes.
Opnå en unik mulighed for at holde en temadag i din kommune om den gode forhandling. Her vil medarbejderne blive undervist i forhandlingsteknikker, samt opnå de relevante teoretiske og praktiske erfaringer, der skaber en god forhandler.