Gå til hovedindhold
Nyhed
Analyser
Økonomi

Nøgletalsnyt - Januar 2025

Denne måneds nøgletalsnyt ser blandt andet på reviderede nationalregnskabstal og en markant stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i både oktober og november måned.

3. feb. 2025

Indhold

    Lille nedjustering af BNP-vækst i 3. kvartal

    Dette nyhedsbrev præsenterer reviderede nationalregnskabstal, hvor yderligere datakilder er blevet indarbejdet i opgørelsen, hvilket kan medføre bety-delige ændringer i tallene. Revisionen blev foretaget i december, hvor BNP-væksten i 3. kvartal er opgjort til 0,9 procent, fra tidligere 1,2 procent, hvilket således er en nedjustering på 0,3 procentpoint. 

    Nedjusteringen kommer ifølge Danmarks Statistik selv som følge af nye og opdaterede kilder om aktiviteten i industrien, hvor industriens salg af varer er indarbejdet. 

    Væksten i beskæftigelsen for 3. kvartal er igen opgjort til 0,1 procent. Tilsvarende er de præsterede timer stort set uændret i forhold til sidste kvartal. Arbejdsmarkedet viser således forsat tegn på fremgang, om end i begrænset omfang, hvilket yderligere bekræftes af en markant stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i både oktober og november, jf. senere.

    Stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i oktober og november

    Beskæftigelsen viser stadig solid fremgang, efter den markante stigning i september på knap 4.000 personer. I oktober voksede antallet af lønmodtagere med yderligere 3.800, og i november fulgte endnu en stigning på 2.700 personer. Dette vidner således om et arbejdsmarked i fortsat vækst der ikke viser tegn på afmatning på trods af de allerede høje beskæftigelsesniveauer.

    Både oktober og november måneds udvikling er primært drevet af en stigning i privat beskæftigelse på henholdsvis 3.200 og 3.000 personer. Den offentlige beskæftigelse steg med knap 700 personer i oktober, for herefter at falde med ca. 300 i november. Andelen af offentligt ansatte forbliver derfor på sit laveste niveau på 29,1 procent af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse.

    Lille stigning i inflationen i december

    Inflationen, målt som stigningen i forbrugerprisindekset ift. samme måned året før, er i december måned opgjort til 1,9 procent og er således steget en smule i forhold til de sidste to måneder, hvor både november- og oktober-tallet var på 1,6. Kerneinflationen er også steget imellem november og december, fra 1,2 til 1,5 procent, og vender således tilbage til samme niveau som oktober. Inflationen var i december måned drevet af prisstigninger inden for bolig, el og varme samt fødevarer mv. Omvendt har prisfald på møbler mv. holdt inflationen nede.  

    Benyttes den annualiserede månedsvækst i kerneinflationen som et mål for det underliggende inflationspres, viser den, at inflationspresset over det seneste år ligger omkring 1,2 procent. De sidste to måneder har dog været præget af negativ annualiseret vækst og var på henholdsvis -6 og -1 procent i november og december. 

    Prisforventninger

    Ser man på prisforventningerne blandt virksomhederne, er der i industrien og servicebranchen fortsat en lille overvægt af virksomheder, der forventer stigende priser (nettotal > 0). Indenfor byggeriet er der derimod en lille overvægt af virksomheder, der forventer faldende priser (nettotal < 0). 

    Ses der nærmere på byggeri og anlæg fremgår det, at langt størstedelen af virksomhederne - knap 90 procent – forventer uændrede priser i januar, hvilket er en lille stigning, der kommer af et fald i virksomheder med faldende prisforventninger. Målt i nettotal, har dette isoleret set drevet nettotallet tættere på 0, fra at have været overvejende negativt. Endvidere, har andelen af virksomheder der forventer stigende priser været konstant og meget lav i samme periode, omkring 5 procent.  

    Svagt fald i manglen på arbejdskraft

    Det er ca. hver 4. virksomhed inden for byggeri og serviceerhvervene, der melder om mangel på arbejdskraft, og det ser ud til at aftage efter en længere periode med en stabil andel på omkring 30 procent. Dog kan udviklingen formegentlig tilskrives almindelig sæsonvariation, idet andelen ligger på næsten samme niveau som i samme måned sidste år. For industrien har manglen på arbejdskraft stabiliseret sig omkring 10 procent. 

    Manglen på efterspørgsel er fortsat en udbredt produktionsbegrænsning, især indenfor industrien og servicebrancherne. Den tidligere stigende tendens tyder dog på at være stagneret, idet ca. en tredjedel af virksomhederne i januar måned meldte om efterspørgsel som en produktionsbegrænsning. I byggeriet har andelen af virksomheder med mangel på efterspørgsel som produktionsbegrænsning været svagt stigende.

    Næsten uændret ledighed imellem november og december

    Ledigheden er i december opgjort til ca. 88.300 fuldtidspersoner, og er således faldet en lille smule med omkring 100 personer siden november måned. Som procent af arbejdsstyrken er den fortsat opgjort til 2,9 procent, hvilket har været tilfældet siden december 2023, og altså er et historisk lavt niveau. Den uændrede ledighedsprocent skyldes, at arbejdsstyrken samtidig er steget i takt med den absolutte ledighed.  

    Kontakt

    Student

    Emma Gabriel

    Analyse & Makro

    Telefon: +45 3370 3517

    E-mail: emga@kl.dk

    Specialkonsulent

    Teis Bay Andersen

    Analyse & Makro

    Telefon: +45 3370 3769

    E-mail: tban@kl.dk