Gå til hovedindhold
Nyhed
Analyser
Økonomi

Nøgletalsnyt - Oktober 2024

Tal fra oktober viser et fald i beskæftigelsen på 1.500 personer i august, en stigende ledighed samt et mindre fald i inflationen og et underliggende fortsat lavt inflationspres.

31. okt. 2024

Indhold

    Lille fald i inflationen i september og underliggende lavt inflationspres

    Inflationen, målt som stigningen i forbrugerprisindekset ift. samme måned året før, er i september opgjort til 1,3 procent, og er altså faldet marginalt i forhold til august-tallet på 1,4 procent. Kerneinflationen er igen steget mellem august og september fra 1,2 til 1,6 procent, og kerneinflationen er nu steget 3 måneder i træk. Stigningen imellem august og september er dog udelukkende såkaldte basiseffekter, hvor stigningen er forårsaget af sidste års relativt faldende kerneinflation.
     
    Samlet set er inflationen i september særligt drevet af prisstigninger inden-for husleje og fortsat stigende priser på fødevarer. De to poster står samlet set for 0,7 procentpoint af den samlede stigning. I den anden retning trækker prisfald på brændstof (-0,3 procentpoint), møbler og boligudstyr og brugte biler (-0,1 procentpoint hver især).

    At stigningen i kerneinflationen er drevet af basiseffekter kan også ses ud fra det underliggende inflationspres, målt som annualiseret månedsvækst i kerneinflationen. Den annualiserede vækst for september måned er på 0,0 procent, for månedsvæksten imellem august og september var 0. Det underliggende inflationspres, set over det seneste år, ligger nu på ca. 1,2 pro-cent, og trækkes altså ned af septembers tal. 

    1.800 færre privat beskæftigede i september måned bryder opadgående trend i lønmodtagerbeskæftigelse

    Den samlede lønmodtagerbeskæftigelse bryder med sin opadgående trend, idet august måned bød på et fald på knap 1.500 ansatte . Det er værd at holde sig for øje, at dette tal formentligt vil blive revideret, så faldet måske er mindre. Faldet er udelukkende drevet af et fald i privat beskæftigelse på ca. 1.800 personer, opvejet af en lille stigning i offentlig beskæftigelse på ca. 350 personer. Andelen af offentligt ansatte forbliver derfor på sit laveste i august måned på 29,2 procent af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse. 

    1.000 flere ledige i september måned

    Ledigheden blev i september opgjort til 88.400 personer efter en lille stigning imellem august og september på 1.000 personer. Ledigheden er nu steget mere eller mindre uafbrudt siden starten af 2022, hvor ledigheden var mindst på omkring 73.000 personer. Siden dengang er ledigheden altså steget med godt 15.000 personer. Det hører dog med til historien, at de månedlige stigninger fortsat er ganske svage, og at udgangspunktet er historisk godt. Ledighedsprocenten, altså de ledige som andel af arbejdsstyrken, er således fortsat ganske lav og aktuelt på 2,9 procent. Med undtagelse af den førnævnte periode i starten af 2022, skal vi helt tilbage til 2009  for at finde en ledighedsprocent, der er lige så lav. 

    Kun i byggeriet forventes faldende priser

    Den seneste måned er der indenfor brancherne industri og service en lille overvægt af virksomheder, der forventer stigende priser (nettotal > 0), når man ser på prisforventningerne. Indenfor byggeriet er der fortsat en overvægt af virksomheder, der forventer faldende priser i september (nettotal < 0), hvilket har været tilfældet siden midten af 2022. 

    Ser man nærmere på byggeriet er det fortsat tilfældet, at hovedparten – omkring 80 procent – forventer uændrede priser. Iblandt virksomhederne der melder om hhv. stigende eller faldende priser, er der en lille overvægt af virksomheder der forventer faldende priser. Isoleret set trækker det nettotallet en smule længere væk fra 0, hvilket følger den generelle tendens for den seneste periode, hvor nettotallet har været negativt. 

    Stagnation i mangel på arbejdskraft og efterspørgsel

    Andelen af virksomheder der melder om mangel på arbejdskraft i byggeri og serviceerhvervene ligger fortsat omkring 30 procent. Også for industrien tyder det på, at manglen på arbejdskraft har stabiliseret sig en smule på omkring 10-12 procent, efter en længere periode med større udsving.

    Manglen på efterspørgsel er fortsat udbredt, hvor det særligt er virksomheder i industrien og servicebrancherne, der melder om dette som en produktionsbegrænsning. Det tyder således på, at manglen på arbejdskraft i disse brancher har stabiliseret sig omkring et leje på ca. 30 procent. I byggeriet har andelen af virksomheder, der melder om mangel på efterspørgsel også stabiliseret sig efter en længere periode med fald og ligger fortsat på lige over 20 procent i september måned. 

     

    Kontakt

    Student

    Emma Gabriel

    Analyse & Makro

    Telefon: +45 3370 3517

    E-mail: emga@kl.dk

    Specialkonsulent

    Teis Bay Andersen

    Analyse & Makro

    Telefon: +45 3370 3769

    E-mail: tban@kl.dk