Kontakt
Teis Bay Andersen
Analyse & Makro
Telefon: +45 3370 3769
E-mail: tban@kl.dk
I dagens nøgletalsnyt ser vi på udviklingen i de økonomiske nøgletal siden vi sidst behandlede dem i april måned. Generelt er der for de fleste nøgletal tale om en fortsættelse af tidligere måneders udvikling, hvor beskæftigelsen fortsætter også sin opadgående trend, mens inflationen fortsat normaliseres. Arbejdsmarkedet udviser stabilitet med uændret ledighed og den offentlige sektor står fortsat for en historisk lav andel af den samlede beskæftigelse.
BNP voksede i 2. kvartal af 2024 med 0,6 procent. Dermed er den økonomiske vækst ’tilbage’ efter et fald i første kvartal, dog givetvis drevet af en meget stærk slutning på væksten i 2023. Væksten i 2. kvartal var blandt andet drevet af en stigning i eksporten og generel fremgang i industrien, igen båret frem af medicinalindustrien. I modsat retning trækker tilbagegang i handel og transport. Offentliggørelsen af tal for 2. kvartal førte også til en opdatering af tallene for 1. kvartal, hvor væksten på -1,4 procent er opjusteret til -1,0.
Opgjort ud fra nationalregnskabet, fortsætter stigningen i beskæftigelsen fra 1. kvartal 24, og helt tilbage fra begyndelsen af 2021, videre i 2. kvartal 24, med en vækst på 0,2 procent.
Siden vi sidste omtalte lønmodtagerbeskæftigelsen i april måned, med tal for februar, har tallene kun bevæget sig én vej: opad. Senest i juni måned med en stigning på 1.600 ansatte. Samlet set er beskæftigelsen siden februar måned steget med over 12.000 personer.
I juni måned er udvikling primært drevet af en stigning i privat beskæftigelse på 2.000 personer. Dermed er den offentlige beskæftigelse i samme måned faldet med knapt 400 personer. Andelen af offentligt ansatte rammer derfor sit laveste i juni måned på 29,1 procent af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse.
Med over 12.000 flere lønmodtagere siden februar, er der sket en fremgang i beskæftigelsen i næsten alle brancher. Kun indenfor landbrug, skovbrug og fiskeri, kultur og fritid, transport og ejendomshandel og udlejning er der i juni færre ansatte end i februar måned. For de to sidstnævnte er der dog tale om meget små fald. I den anden ende af skalaen er der særligt indenfor rengøring og operationel service (+1,3%), offentlig administration og politi (+1%) og energiforsyning (4,4%) sket en vækst i beskæftigelsen. Indenfor industrien er der sket den antalsmæssige største stigning (2500 ansatte/0,7%).
Inflationen, målt som stigningen i forbrugerprisindekset ift. samme måned året før, har siden februar fluktueret mellem 0,8 og 2,2 procent. Der er altså fortsat betydelige måned-til-måned effekter på spil, men tendensen er at inflationen i udpræget grad har stabiliseret sig, og lå senest på 1,1 procent i juli. Kerneinflationen derimod har over længere tid udvist en stabil faldende tendens og lå i juli på 1 procent.
Som mål for det underliggende inflationspres kan den annualiserede månedsvækst bruges, der måler inflationen såfremt måned-til-månedsvæksten skulle fortsætte i et helt år. Udregnet på kerneinflationen, har det underliggende inflationspres, med undtagelse af juli måneds tal, siden august 2023 ligget relativt lavt eller decideret negativt, og henover det seneste år på 2,5 procent. Juli måned udgør, i både 2023 og 2024, outliers i denne sammen-hæng med annualiserede vækstrater på over 14 procent. Her i 2024, hænger den store stigning i juli måned sammen med store prisstigninger på restauranter og hoteller.
Manglen på arbejdskraft såvel som manglen på efterspørgsel er fortsat en produktionsbegrænsning i service, byggeriet og industrien. Andelen af virk-somheder der melder om mangel på arbejdskraft ser ud til, indenfor service og byggeriet, at have stabiliseret sig omkring 28-30 procent, imens den i industrien fluktuerer noget betydeligt, men dog i et leje omkring 10-20 procent. Efter den meget udbredte mangel på arbejdskraft i løbet af 2022, ser det altså ud som om at manglen på arbejdskraft er faldet til et nyt og lavere niveau og over det seneste år har ligget nogenlunde fast heromkring.
Omvendt udviser andelen af virksomheder der melder om mangel på efterspørgsel, i industrien og i servicebrancherne, en stigende tendens og ligger aktuelt på knap 35 procent. I byggeriet er andelen henover det sidste stykke tid faldet fra omkring 30 procent til nu at ligge lidt over 20 procent.
Ledigheden er i juni opgjort til godt 86.000 fuldtidspersoner, eller 2,9 pro-cent af arbejdsstyrken. Opgjort i forhold til arbejdsstyrken, har ledigheden nu siden oktober 2023 ligget stabilt på 2,9 procent. I samme periode er der tale om en stigning i antallet af ledige på omkring 1.000 fuldtidsledige, men grundet en samtidig udvidelse af arbejdsstyrken er ledighedsprocenten altså uændret. Efter en periode med stigende ledighed fra starten af 2022, bekræfter tallene for juni altså tendensen, hvor ledigheden, har fundet sig et leje omkring 3 procent af arbejdsstyrken. Der er i en historisk sammenligning fortsat tale om en meget lav ledighed, som kun er set tidligere lige omkring finanskrisen.